Drożdżowe rurki z mięsnym farszem


Nasze rurki z marmoladą sprawdzają się świetnie na licznych imprezach, postanowiliśmy pójść dalej i zrobić rurki w wersji wytrawnej. Wyszły naprawdę przyzwoite i w towarzystwie barszczu mogą zagrażać naszym sztandarowym pasztecikom, które swego czasu biły rekordy popularności. A i do tego pięknie wyglądają.


Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki pszennej
1 kostka margaryny
1 szklanka mleka
4 jaja
50 g drożdży
1 łyżka cukru
1 jajo do smarowania


Farsz:

0,8 kg mięsa wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
pieprz
sól
natka pietruszki lub koperek 


Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć. Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem, dodać do mąki razem z jajami, wyrobić. Pod koniec dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać aż ciasto przestanie się lepić. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut.
Mięso umyć oczyścić i zmielić na siatce o średnich oczkach. Cebulkę drobno pokroić. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucić cebulę, gdy się lekko zeszkli dodać mięso. Dusić pod przykryciem, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dusić do miękkości, dodać posiekany koperek, doprawić. Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto wałkować i wycinać kwadraty, nadziewać farszem, formować rurki układając sklejeniem do dołu. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 180°C na złoty kolor.













Komentarze

Popularne posty