Kotlety mięsno-warzywne pieczone

Kotlety zazwyczaj są smażone, ociekające tłuszczem, czyli generalnie zło w czystej postaci. Postanowiliśmy odchudzić tradycyjne mielone i dodaliśmy dużo warzyw do środka i upiekliśmy w piecu. To był wspaniały pomysł i największym tradycjonalistom smakowały.


Składniki:

500 g mięsa mielonego
1 duża cukinia
2-3 marchewki
2 cebule
1 jajo
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
czosnek granulowany

Cukinię i marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Z masy formować kotlety, dość mocno je spłaszczając. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.




Komentarze

Popularne posty