Muffiny z twarożkiem i żurawiną
Muffinki jak to muffinki, dość szybko się je robi i tak samo szybko znikają, przynajmniej u nas. A sami wiecie że muffinki najlepiej smakują świeże. Więc pojedynczej porcji to nam się nawet nie opłaca robić, bo zaraz by trzeba było zaczynać od nowa. Podobnie radzimy i wam jak w domu jest więcej niż dwie osoby to porcja na pewno będzie mało.
Składniki:
100 g twarogu (dowolnego np. na serniki, mascarpone)
170 g cukru + 25 g cukru do twarożku
180 g suszonej żurawiny
200 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
75 ml oleju słonecznikowego
2 łyżki mleka (tylko jeśli masa będzie bardzo gęsta)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Twarożek dokładnie rozetrzeć z 25 g cukru, odstawić.
Do miski wsypać mąkę, proszek, szczyptę soli, resztę cukru, dodać lekko roztrzepane jajka, wanilię, olej, żurawinę. Wymieszać szybko i niedokładnie - ciasto może pozostać grudkowate. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać 1-2 łyżki mleka.
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasta, do mniej więcej 2/3 wysokości papilotki. Na wierzchu każdej muffinki zrobić mały otworek i nałożyć do niego odrobinę twarożku (około 1 łyżeczki).
Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz