Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem
Jak już kiedyś wspominaliśmy zapiekanki są dość trudne do fotografowania. Zawsze dużo lepiej smakują niż wyglądają. Dziś nawet nie próbowaliśmy jej wyporcjować, tylko szybka fota w naczyniu żaroodpornym i szybko do jedzenia, bo cała klasa silnie głodna :).
Składniki:
150 g makaronu penne
500 g mięsa z kurczaka
150 g cebuli
czosnek
1 papryka czerwona
1 opakowanie szpinaku świeżego
500 g brokuła
200 ml mleka
200 g serka naturalnego
30 g sera żółtego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Makaron ugotować mocno al dente. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż wyparuje nadmiar płynu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa, przesmażyć kilka minut. Na koniec garściami wrzucić na patelnię szpinak i smażyć, aż liście zwiędną, wtedy patelnię zdjąć z gazu. Ugotowany makaron wyłowić, a w tej samej wodzie podgotować podzielony na mniejsze różyczki brokuł, gotować aż zacznie delikatnie mięknąć.
Do niedużego rondelka wlać mleko, dodać serek, starty na tarce lub drobno pokrojony żółty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, podgrzewać, aż składniki dokładnie się rozpuszczą i połączą ze sobą. Na dnie naczynia żaroodpornego położyć makaron, na nim zawartość patelni, a następnie podgotowane brokuły. Całość zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na ok. 15-20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz