Zupa gulaszowa z cukinią
Gulaszowe zupy są dobre, bo treściwe, pożywne, rozgrzewające i świetnie się sprawdzają jako danie jednogarnkowe zimową porą. Zachęcamy do eksperymentowania z dodatkami do takich zup, bo mogą zmienić całkowicie jej smak. My dzisiaj dodaliśmy cukinie i wyszła przepyszna.
Składniki:
2 puszki pomidorów
1/2 kg wieprzowiny
bulion
2 cebule 2 ząbki czosnku
2-3 ziemniaki
2 łyżki oleju
1 mała cukinia
ziele angielskie
liść laurowy
bazylia
ostra papryka
sól
pieprz
Cebulę obrać i posiekać. Ziemniaki obrać. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i mięso. Smażyć około 8 minut, po czym wlać gorący bulion. Dodać ziemniaki, liść laurowy, zele angielskie. Gotować 20 minut. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić w ćwiartki. cukinię umyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki wyjąć z wywaru, przetrzeć przez sito, połączyć z zalewą z pomidorów. cukinię, pomidory i zalewę dodać do wywaru. Całość przyprawić do smaku, pod koniec dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i zagotować.
Komentarze
Prześlij komentarz