Biscotti al limone
Biscotti al limone to tradycyjne ciasteczka pochodzące z Toskanii. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku o wyraźnym cytrynowym smaku. Doskonałe do kawy lub herbaty. Są orzeźwiające a nie mulące, zresztą oceńcie sami, bo wykonanie nie jest trudne.
Składniki:
150 g mąki
50 g masła w temperaturze pokojowej
50 g cukru
1 jajko
½ cytryny
4 g proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier kryształ
Masło ubić razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajko, sok i skórkę otartą z cytryny. Cały czas ubijając dodawać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Miksować do czasu aż masa będzie kremowa. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze. Piec 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz