Kulebiak z kapustą i pieczarkami



Kulebiak to potrawa kuchni rosyjskiej; duży, pieczony pieróg w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonany z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadzianego farszem mięsnym lub warzywnym. My to doskonale wiemy, ale ponieważ część z nas jest silnie niecierpliwa i bardzo głodna to przygotowaliśmy kulebiaka w nieco szybszej wersji z ciasta francuskiego. Znikła szybciej niż się pojawił, więc był dobry. 


Składniki:



płat ciasta francuskiego (30×50 cm)
500 g pieczarek
2 średnie cebule
200 g kapusty kiszonej
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz
sól
olej
jajko do posmarowania

Pieczarki pokroić w półplasterki i udusić z cebulą na oleju. Przepłukać kapustę na sitku (jeśli jest bardzo kwaśna), posiekać drobno, włożyć do garnka, dodać listki laurowe i ziele angielskie i gotować na średnim ogniu 20 minut, następnie odsączyć na sitku. Do pieczarek dodać kapustę, przesmażyć razem chwilę, doprawić pieprzem, ewentualnie solą, odstawić z ognia. Piekarnik nagrzać do 200° C, wyjąć ciasto z lodówki i rozłożyć je na blacie.Wyłożyć farsz na środek i zawinąć ciasto. Posmarować roztrzepanym jajkiem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Boki ciasta można też naciąć w paski szerokości 2 cm i zapleść w warkocz, piec w 200⁰C na złoty kolor.







Komentarze

Popularne posty