Ciasto z kawą Inką
Okazuje się że popularna kawa Inka podobnie jak zwykła kawa nie służy tylko do picia. Może być doskonałym dodatkiem do ciast, kremów i deserów. wystarczy upiec biszkopt i trochę poubijać, pomieszać i Inkowe ciasto gotowe. Oczywiście do tego kubek kawy Inki i podwieczorek gotowy.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
4 łyżki cukru zwykłego
4 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kawy inki
dodatkowo:
2 śnieżki
400 ml mleka zimnego
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru
4 łyżki kawy Inki
Na biszkopt ubić białka na sztywno z cukrem. Dodać żółtka wymieszać, następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kawą. Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę kwadratową o boku 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec 25 minut w 170 stopniach.
Rozpuścić łyżkę żelatyny w 300 ml wrzątku, dodać 2 łyżki cukru oraz 3 łyżki kawy, wymieszać i odstawić by stężała. Drugą łyżkę żelatyny rozpuścić w 60 ml wrzątku.
Na upieczony biszkopt nakładać ubitą na sztywno w 200 ml mleka jedną śnieżkę, dodać do niej pozostałą łyżkę kawy rozpuszczoną w łyżce wody oraz połowę rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny.
Drugą śnieżkę ubić na sztywno w 200 ml mleka i dodać pod koniec resztę żelatyny, wyłożyć na poprzednią warstwę. Na wierzch wylać prawie zakrzepniętą galaretkę z kawy.
Komentarze
Prześlij komentarz