Drożdżówki z serem i borówkami
Tak pysznych i tak szybko znikających drożdżówek dawno u nas nie było. Jak piekły się ostatnie to po pierwszych nawet okruszek nie został. Tajemnica tkwi oczywiście w cieście i miłości włożonej w jego robienie. Gdy się jest zdenerwowanym nie warto podchodzić do drożdżowego ciasta, tylko spokój i opanowanie daje sukces.
Składniki:
Bułki:
30 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
pół kg mąki
pół szklanki cukru
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
250 g twarogu półtłustego
1 żółtko
5 czubatych łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
garść borówek
1 białko do posmarowania bułek
Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać ciepłe mleko, łyżkę cukru, łyżkę mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia.
W misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąkę, cukier, szczyptę soli, jajko, olej i ekstrakt waniliowy. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto ok. 10 min., aż będzie odchodziło od dłoni i miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować nadzienie: w malakserze zmielić twaróg, dodać żółtko, cukier i ekstrakt waniliowy. Chwilę miksować do połączenia składników. Na koniec wmieszać delikatnie borówki.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na matę silikonową/ stolnicę posypaną mąką, uformować wałek i podzielić na kilkanaście równych części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, a na środek nałożyć 1 czubatą łyżkę nadzienia. Starannie zlepić brzegi, formując owalne bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym białkiem. Piec ok. 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190° C, a następnie studzić na kratce. Przestudzone drożdżówki posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz