Zupa zimowa z kaszą gryczaną




Zaczynamy przekonywać siebie i jednocześnie Was do kaszy gryczanej w zupach. Nadaje ona ciekawy smak, a jednocześnie dostarcza potasu, selenu, żelaza oraz kwasu foliowego i witamin z grupy B. Samo zdrowie na talerzu a już z taką ilością warzyw to bomba witaminowa. 



Składniki:

150 g mrożonej lub świeżej włoszczyzny
350 g mrożonych  lub świeżych warzyw (kalafior, zielona fasolka szparagowa, groszek)
50 g suchej kaszy gryczanej
0,7 l wywaru warzywnego lub mięsnego
oliwa do podsmażenia
ząbek czosnku
sok z ćwiartki cytryny do smaku
szczypta kurkumy
szczypta chili
świeżo mielony pieprz czarny
szczypta soli
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
świeżo posiekana natka pietruszki

W rondlu o grubszym dnie rozgrzać oliwę dodać szczyptę kurkumy i chili, liście laurowe, ziele angielskie. Dorzucić mrożoną lub świeżą włoszczyznę. Smażyć ok. 5-7 minut, często mieszając. Do podsmażonej włoszczyzny dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę smażyć i podlać zupę wywarem. Dodajemy mrożoną fasolkę, dodajemy szczyptę soli, gotować 10 minut. Dodać mrożony kalafior, gotować 10 minut. Pod koniec dodać groszek. Kaszę gryczaną ugotować w osobnym rondelku, odcedzić, przelać zimną wodą, dodać do garnka z zupą. Dodać nieco soku z cytryny do smaku. Zupę posypać posiekaną natką pietruszki.









Komentarze

  1. bardzo ciekawy pomysł na zupę! :) zapowiada się sycącą i rozgrzewająco :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty