Clafouties z jabłkami
Clafouties to tradycyjny francuski deser z owocami który jest zwieńczeniem obiadu. My we Francji nie byliśmy ale deser nam smakuje i to już nasze drugie clafouties. Pierwsze było z czereśniami ale występują one okresowo za to jabłka mamy praktycznie przez cały rok., dlatego z tego korzystamy.
Składniki na formę o średnicy 30 cm:
10 łyżek przesianej mąki + trochę do podsypania
6 łyżek cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklanka mleka
½ kostki masła + trochę do wysmarowania formy
4 całe jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
Masło rozpuścić w rondelku i odstaw do wystudzenia. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszaj ze sobą. Do rondelka z przestudzonym masłem wbić jajka i lekko roztrzepać rózgą lub widelcem. Wlać do mąki razem z mlekiem. Wymieszać wszystko dokładnie za pomocą łyżki lub rózgi.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i powykrawać gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka natnij do ¾ wysokości. Następnie przełożyć je do salaterki i wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem.
Formę na tarte wysmarować masłem i podsypać mąką. Wylać ciasto i poukładać w nim ćwiartki jabłek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 25-30 minut do suchego patyczka.
Clafoutis można podawać na ciepło z lodami albo w temperaturze pokojowej.
Komentarze
Prześlij komentarz