Donaty z piekarnika



Donaty lubimy, no ale są kaloryczne i trochę boimy się, że zbędne kilogramy nam się odłożą. Dlatego proponujemy donaty w nieco odchudzonej - pieczonej wersji.  Czekolada w mniejszej ilości i to gorzka więc też ta nieco zdrowsza. Zapraszamy.



Składniki:

50 g masła
500 g mąki pszennej
100 g cukru
10 g suchych drożdży
120 ml mleka
2 jajka

125 g masła do smarowania
1 czekolada gorzka
cukier puder

W misce wymieszać drożdże, letnie mleko. Pozostawić na chwilę. Wymieszać mąkę, jajka, masło, cukier i następnie dodać mleko z drożdżami. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Po wyrośnięciu dodać posiekaną czekoladę do ciasta i wymieszać. Ciasto lekko rozwałkować na grubość około 2 cm i wycinać kółka z dziurką w środku.  Układać na blaszce i posmarować rozpuszczonym masłem. Piec w temperaturze 180 stopni. Piec około 20-25 minut, aż się zrumienią.











Komentarze

Popularne posty