Ciasto Ferrero Rocher



Ciasto wygląda dostojnie i efektownie i wydaje się trudne w wykonaniu. Co do wyglądu nie dyskutujemy ale wykonania a i owszem. Po pierwsze jest to ciasto bez pieczenia a po drugie jego wykonanie to z umyciem naczyń jakieś 20 minut. Zatem po zakupy i do dzieła.



Składniki:


1 duże opakowanie herbatników kakaowych
1 puszka masy kajmakowej 
500 g sera mascarpone
250 ml śmietanki 30%
150 g wafelków orzechowych bez czekolady
150 g orzeszków ziemnych solonych
1 łyżka cukru pudru
pralinki Ferrero Rocher do dekoracji
1 tabliczka mlecznej czekolady


Orzeszki przełożyć do foliowego worka, tłuczkiem rozbić na drobne kawałki, wafelki pokruszyć rękami. Serek mascarpone i śmietankę włożyć do miski i miksować do uzyskania sztywnej masy. Odłożyć 1/3 masy, dodać do niej 1 łyżkę cukru pudru, dokładnie wymieszać i odstawić. 
Do pozostałej części kremu dodać połowę orzeszków, pokruszone wafelki i 2 łyżki masy kajmakowej. Dokładnie wymieszać.
Na blaszce 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć warstwę herbatników. Na nie wyłożyć masę z orzechami i wafelkami. Pokryć ją kolejną warstwą herbatników na to wyłożyć pozostałą masą kajmakową, przykryć kolejnymi herbatnikami. Na wierzchu posmarować pozostawioną białą masą. Posypać startą czekoladą i pozostałymi orzechami. Udekorować pralinkami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.













Komentarze

Popularne posty