Tarta Daniela i Mateusza


Chłopaki chcieli coś zrobić dla swoich koleżanek z klasy. Postanowili upiec pyszną tartę z masą budyniową i jabłkami. Wyszła przednia, z cynamonem, chrupiąca i bardzo ładnie się prezentowała. Zazdrościmy takich kolegów dziewczynom z 3 tz.


Składniki:

ciasto:
3 żółtka
300 g mąki
200 g masła
100g cukru pudru

krem budyniowy: 
2 budynie waniliowe
700 ml mleka
łyżeczka cynamonu 
5 łyżek cukru
2 łyżki masła
3 jabłka
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cynamonu
łyżka cukru pudru

Posiekać zimne masło z mąką, dodać żółtka i szybko zagnieść. Wyłożyć formę do tarty ciastem, po nakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce około godzinę. Piec 10 minut w 180⁰ C. Jabłka przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, polać sokiem z cytryny. Zagotować dwie szklanki wody z cynamonem, wrzucić jabłka na chwilę, aby zmiękły, odsączyć. Do pół szklanki mleka wsypać budynie, resztę mleka zagotować, dodać masło, cukier i cynamon. Do gotującego się mleka wlewać mleko z budyniem w proszku, zagotować, wlać na podpieczony spód. Jabłka układać na budyniu w rozetkę, rozpoczynając od brzegów tarty. Włożyć do nagrzanego do 180⁰C piekarnika i piec 30 minut. Można posypać cukrem pudrem.




Komentarze

Popularne posty