Drożdżowe węzełki z marmoladą

Dlaczego węzełki, a no dlatego, że powiązaliśmy kawałki ciasta w luźne twory. A do środka upakowaliśmy porządną marmoladę. Co wyszło, a no wyszły przepyszne przekąski do kawy czy herbaty, takie babcine, pachnące piecem kaflowym i pysznym domowym ciastem.

Składniki:

Ciasto:
500-600 g mąki
40 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
100 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
80-100 g roztopionego masła
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli 
ulubiona marmolada

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać ciepłe (ale nie gorące) mleko i 100 g mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi objętość dodać jajko, żółtka, cukry, sól oraz przesianą mąkę i wyrobić ciasto (mąkę dodawać stopniowo - im mniej, tym lepiej - do momentu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk), a na sam koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 40-60 min).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta (boki w stosunku, mniej więcej 2:1) na grubość ok. 5 mm. Rozsmarować marmoladę. Złożyć prostokąt wzdłuż na pół (tak by powstał kwadrat) i pociąć na paski o szerokości ok. 2 cm. Następnie każdy pasek z osobna skręcić i zawiązać w luźny węzeł. Drożdżówki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15-20 min do podrośnięcia. .
Podrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 200 stopni, przez ok. 20-25 min. Gotowe drożdżówki odstawić do przestudzenia.










Komentarze

Popularne posty