Makaronowa zapiekanka z pulpecikami
Takiej zapiekanki u nas jeszcze nie było. Będzie ona pasowała zarówno miłośnikom makaronu jak i tym co lubą konkret w postaci mięsa. W wykonaniu nie jest zbyt skomplikowana a wygląda i smakuje świetnie. Do tego parę listków czegoś zielonego i obiad gotowy.
Składniki:
150 g makaronu Farfalle (kokardki)
400 g mięsa wieprzowego mielonego
1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
1 jajko
3 ząbki czosnku
1 kajzerka
szczypta soli i pieprzu
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
100 g startej mozzarelli
ser żółty
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Mięso wymieszać wraz z jajkiem, przyprawą do mięsa mielonego, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, namoczoną i odciśniętą z wody kajzerką, a także solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i formować z mięsa małe pulpeciki. Smażyć na małej ilości oleju, zdjąć z patelni.
Na patelnię wlać śmietankę kremówkę, jeden przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i posiekaną bazylią. Do podgrzanej śmietanki wsypać ugotowany makaron, dodać startą mozzarellę. Całość lekko wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2-3 minutki.
Do foremki do zapiekania przelać makaron w sosie, a na wierzch makaronu układać w odstępach pulpeciki. Wierzch zapiekanki można posypać opcjonalnie małą ilością startego sera. Piec przez 15 minut w temp. 190 stopni.
sd
hh
Komentarze
Prześlij komentarz