Paszteciki
Drożdżowe ciasto, a w nim farsz... jaki Ci się tylko przyśni. Paszteciki doskonałe do barszczu czerwonego czystego na przystawkę. U nas zawsze sprawdzają się w okolicach świąt Bożego Narodzenia i uwielbiamy je najbardziej z farszem z kiszonej kapusty z grzybkami.
Składniki:
Ciasto:
4
szklanki maki
250
g masła
1
szklanka śmietany
1
łyżka soli
20
g drożdży
1
łyżeczka cukru
1
jajko do smarowania
sezam
lub kminek do posypania
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
300 g pieczarek
sos grzybowy w proszku
2 cebule
pieprz, sól
Trochę wody lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki
i pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki posiekać na stolnicy, dodać
wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia na około 20 minut.
Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić i pokroić. Przeprowadzić obróbkę wstępną pieczarek i zetrzeć je na tarce, na grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć, dodać pieczarki i udusić do odparowania wody, wystudzić. Kapustę połączyć z pieczarkami, dodać sos w proszku i przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Wałkować placki i formować paszteciki z dowolnym nadzieniem (my polecamy z kapustą i grzybami). Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Piec w temperaturze 180°C przez 15 – 20 minut.
Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić i pokroić. Przeprowadzić obróbkę wstępną pieczarek i zetrzeć je na tarce, na grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć, dodać pieczarki i udusić do odparowania wody, wystudzić. Kapustę połączyć z pieczarkami, dodać sos w proszku i przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Wałkować placki i formować paszteciki z dowolnym nadzieniem (my polecamy z kapustą i grzybami). Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Piec w temperaturze 180°C przez 15 – 20 minut.
Wyszły przepyszne, znikają błyskawicznie, ciasto super.
OdpowiedzUsuńU nas też nigdy długo nie poleżą ;)
Usuń