Kurczak glazurowany
Popularny drób w innej odsłonie, ciekawy w smaku i aromacie. Sezam wraz z sosem sojowym dodaje daniu orientalności.
Składniki:
Składniki:
1
kg filetów z kurczaka
½
szklanki mleka
3
jaja
1
łyżka sezamu
½
łyżeczki soli
½
łyżeczki pieprzu
olej
do smażenia
Glazura
1/3
szkl. sosu sojowego
1/3
szkl. płynnego miodu
2
ząbki czosnku
szczypta
imbiru
Mięso
umyć, pokroić na kawałki, obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w mące
wymieszanej z sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić kawałki
kurczaka. W garnuszku podgrzać sos sojowy, miód, imbir i zmiażdżony czosnek. Zanurzyć
w glazurze kawałki kurczaka i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać
sezamem. Piec 20 minut w temperaturze 200°C. Podczas
pieczenia polewać glazurą. Podawać z pikantnie przyprawionym ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz