Kurczak glazurowany

Popularny drób w innej odsłonie, ciekawy w smaku i aromacie. Sezam wraz z sosem sojowym dodaje daniu orientalności.


Składniki:

1 kg filetów z kurczaka
½ szklanki mleka
3 jaja
1 łyżka sezamu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
olej do smażenia

Glazura
1/3 szkl. sosu sojowego
1/3 szkl. płynnego miodu
2 ząbki czosnku
szczypta imbiru


Mięso umyć, pokroić na kawałki, obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w mące wymieszanej z sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić kawałki kurczaka. W garnuszku podgrzać sos sojowy, miód, imbir i zmiażdżony czosnek. Zanurzyć w glazurze kawałki kurczaka i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać sezamem. Piec 20 minut w temperaturze 200°C. Podczas pieczenia polewać glazurą. Podawać z pikantnie przyprawionym ryżem. 











Komentarze

Popularne posty