Kurczak po meksykańsku

Kurczak to składnik na dania chyba ze wszystkich zakątków świata. My dzisiaj proponujemy podróż do Meksyku, aby poczuć aromat kolendry, czosnku, cynamonu i goździków. 


Składniki:

3 piersi z kurczaka, umyte, osuszone, pokrojone na ukos w plasterki
4 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka cynamonu
10 goździków
1 cebula, pokrojona w grube piórka
3 papryki (w 3 różnych kolorach) pokrojone w grubą kostkę lub trójkąty, bez gniazd nasiennych
400 g fasoli czerwonej (waga po odsączeniu)
2 pęczki kolendry, posiekane
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 limonka (sok i skórka)
świeżo zmielony pieprz
mielona ostra papryka
sól


Olej słonecznikowy rozprowadzić w głębokiej patelni. Czosnek wrzucić na zimny tłuszcz, a po chwili smażenia na patelnię wrzucić posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojoną paprykę. Warzywa smażyć na mocnym ogniu, mieszać, uważając, żeby czosnek się nie przypalił.
W moździerzu utłuc goździki i wymieszać je z łyżką cynamonu.
Pokrojonego kurczaka doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć na patelnię razem z goździkami i cynamonem (2 duże szczypty). Do całości dodać mieloną paprykę oraz skórkę z cytryny. Wszystkie składniki podsmażyć i wymieszać. Dodać sok z cytryny, przykryć i dusić do momentu, aż sok z cytryny wyparuje. Dodać fasolę, wymieszać, doprawić  solą i pieprzem. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do ciepłego piekarnika. Przed podaniem wyjąć naczynie żaroodporne z piekarnika, dodać do dania 2 pęczki posiekanej kolendry, wymieszać. 
My podaliśmy tradycyjnie z ryżem ;).











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty