Wetlińskie gołąbki

Jak mawiają najstarsi Indianie: podróże kształcą. Toteż z każdego wyjazdu staramy się przywieźć ciekawy i smaczny przepis. Dzisiaj podróż w Bieszczady, krainę pokrytą połoninami, przyjazną człowiekowi, ale trochę surową jeśli chodzi o uprawę roli. Dlatego ludzie Bieszczad stworzyli bardzo prosty przepis na smaczną potrawę, składającą się zaledwie z 6 składników.
Doskonały smak uzyskuje się dusząc te gołąbki przed wiele godzin w naczyniu glinianym w piecu opalanym drewnem... ale naczynie żaroodporne i piec konwekcyjno-parowy też dają radę ;) Będąc w Wetlinie obowiązkowo musicie spróbować tych gołąbków w oryginale w Smolarni, do czego Was zachęcamy równie gorąco jak i do wypróbowania tego przepisu w swojej kuchni.

Składniki:

5 kg ziemniaków
1 kg cebuli
1 główka czosnku
2 średnie kapusty
0,5 masła
1,5 l bulionu


Ziemniaki obrać, opłukać. 3kg ziemniaków zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane, 2 kg ugotować i przecisnąć przez praskę. Ze startych ziemniaków przez gazę odcisnąć wodę i połączyć je z ugotowanymi, startą cebulą i główką przeciśniętego czosnku. Wszystko wyrobić na jednolita masę i doprawić. Nadziewać zblanszowane liście kapusty i zawijać gołąbki. Ściśle układać w naczyniu do zapiekania, podlać bulionem, posypać wiórkami masła i zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie.

















Komentarze

Popularne posty