Brownie - amerykańskie ciasto czekoladowe
Po kilku próbach podjęcia tematu "amerykańskie ciasto czekoladowe", mamy to!!! Jest, wyszło, udało się, jest przepyszne, przesłodkie, przeczekoladowe, takie jakie miało być, a przynajmniej tak nam się wydaje... W oryginale nie było proszku do pieczenia, ale nie mogliśmy się oprzeć dodania pół łyżeczki tego środka spulchniającego. I cud się stał wyszło, bo to co wychodziło wcześniej, ze sprawdzonych przepisów, to nawet ciastem nazwać nie można było. Ten przepis polecamy z czystym sumieniem, róbcie, pieczcie, miksujcie ku chwale czekolady!!
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
250 g margaryny
4 duże jajka
100 g mąki
250 g cukru
2 opakowania cukrów waniliowych
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
4 duże jajka
100 g mąki
250 g cukru
2 opakowania cukrów waniliowych
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na garnku z gotującą się wodą postawić żaroodporną miskę i wrzucić do niej kawałki gorzkiej czekolady (ważne by czekolada była dobrej jakości, bo to od niej zależy smak ciasta). Kiedy czekolada się rozpuści dodać margarynę i poczekać aż też się rozpuści. Gdy margaryna jest rozpuszczona miskę zdjąć z garnka i dodać cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Do lekko przestudzonych składników wbić jaja dodać sól i dokładnie wymieszać. Kiedy wszystko jest połączone dodać delikatnie przesianą mąkę. Gotową masę przelać do blachy (25 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto będzie niskie i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 30-35 minut, sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Ciasto jest najlepsze kiedy ma wilgotny, miękki środek i lekko przypieczoną skórkę.
No wygląda obłędnie, uda się :) Super zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdeczie do mnie.
To ciacho ma byc takie płaskie? ile czasu trzeba piec i jak zmienic proporcję aby w blasze 20x30 cm upiec brownie o wysokości ok. 10 cm? Pzdr
OdpowiedzUsuńBrownie nie jest wysokim ciastem, w zasadzie nie powinno się do niego dodawać proszku do pieczenia. Jest ciastem ciężkim, wilgotnym, my byśmy nie ryzykowali pieczenia go, aby było wyższe, raczej nie wyjdzie. Piekliśmy w blaszce 25x40 czyli standardowej około 30-35 minut, ale generalnie najlepiej sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Powodzenia i pozdrawiamy ;)
Usuńoryginalne brownie wygląda inaczej i inny jest przepis... bez proszku do pieczenia i bez margaryny bo brownie ma pachnieć czekoladą i masłem a nie śmierdzieć margaryną... i proszkiem do pieczenia. acha i w Ameryce nikt nie polewa go polewą czekoladową tylko przed pieczeniem starta na grubych oczkach czekoladę.. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDrogi anonimie czytaj ze zrozumieniem zwłaszcza wstęp. A poza tym to Polska a nie Ameryka. Nie podoba się nie oglądaj i nie korzystaj z przepisu.
UsuńNie przejmujcie się takimi sfrustrowanymi anonimami!! Niektórzy ludzie mają problem z czytaniem ze zrozumieniem, a wytykać błędy uwielbiają. Róbcie swoje, bo to świetny blog, a przepisy można modyfikować, a nawet trzeba ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń