Ciasto orzechowo-migdałowe

Super szybkie ciasto, wilgotne i bakaliowe. Na niedzielę, na podwieczorek, na ucztę małych i dużych. Orzechy i migdały dostarczą nam magnezu, potasu i kwasów tłuszczowych, kwasu linolowego i linolenowego, które są ważne dla normalnego wzrostu, rozwoju, normalizacji elastyczności naczyń krwionośnych, metabolizmu cholesterolu, zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Także samo zdrowie.

Składniki:

250 g margaryny
1,5 szklanki cukru
5 jajek
5 łyżek śmietany
1,5 szklanki mąki
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobno mielonych migdałów
200 g grubo posiekanych orzechów
szczypta soli

Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę. Do masy dodać żółtka. Ucierać aż masa będzie gładka i jednolita. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy żółtkowej wsypać mąkę, orzechy, migdały i śmietanę. Gdy składniki się połączą dodać  pianę z białek, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką.
Przelać masę do wysmarowanej i posypanej bułką tartą blachy. Piec w temperaturze 170°C przez około 55 minut. Po wystygnięciu polać polewą z tego posta.











Komentarze

  1. Wygląda smakowicie :) A że tyle w nim cennych składników, to aż grzech sobie odmówić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko wygląda. Polecamy piec w zwykłej blaszce nie keksowce wtedy na pewno się upiecze, w wąskiej mogą być niespodzianki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty