Cytrynowiec
Ciasto wymagające nie tyle nakładu pracy, co czasu aby je przygotować, ale potem to już tylko same przyjemności... oczywiście oprócz mycia naczyń ;) Lekka nutka cytryny, podbijana smakiem śmietanowym, świeży, orzeźwiający deser.
Składniki:
Biszkopt
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, wymieszać z
żółtkami, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Przełożyć do blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 °C.
Masa
cytrynowa:
1
masło
½
margaryny
2
budynie śmietankowe
¾
szklanki cukru
3
żółtka
2
cytryny
1,5
łyżki mąki pszennej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
cukier waniliowy
Wycisnąć
sok z cytryny i uzupełnić wodą do 2 szklanek, wlać do garnka i zagotować z
cukrem. W ½ szklanki wody roztrzepać żółtka, obie mąki i budynie, połączyć z wodą cytrynową
i ugotować budyń. Utrzeć masło z margaryną na puch i ucierać dodając po łyżce wystudzonego
budyniu.
Masa
śmietanowa:
½
l śmietany 18%
2
– łyżki cukru
4
łyżki żelatyny
2/3
szklanki wody
Śmietanę
ubić z cukrem i dodać rozpuszczoną żelatynę (4 łyżki rozpuścić w 2/3 szklanki
wody)
Polewa:
1
szklanka cukru
0,5
margaryny
2
czubate łyżki kakao
6
łyżek wody
Margarynę
rozpuścić z cukrem dodać resztę składników i gotować mocno, ciągle mieszają. Gdy
lekko przestygnie polewać.
Układać
kolejno:
6.Polewa
5.Herbatniki
4.Masa śmietanowa
3.Ananasy
2.Masa cytrynowa
1.Biszkopt
I tak też smakuje ;)
OdpowiedzUsuń