Surówka z białej kapusty

Dodatek z prostych składników do dań głównych. Przygotowana odpowiednio wcześniej, jest smaczna, zdrowa i dostarcza nam wielu witamin i minerałów. 



Składniki:

¼ średniej główki białej kapusty
1 marchew
1 jabłko
1 cebula
sok z ½ cytryny
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
sól
cukier 
pieprz


Kapustę umyć, obrać z wierzchnich liści, drobno poszatkować, osolić i pozostawić na pół godziny. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Warzywa zmieszać, skropić sokiem z cytryny, dodać majonez i śmietanę, pieprz, cukier, sól i jeszcze raz dokładnie wymieszać. 





Komentarze

Popularne posty