Barszcz czysty

Barszczyk jest dobry, to wie każdy Polak. Można go podawać do różnych dań, przekąsek, u nas w wersji wigilijnej, na wywarze bezmięsnym, doprawiony majerankiem i czosnkiem, roztacza zapach świat, ale nie tylko.

Składniki:

1 kg buraków
5 dag suszonych grzybów (borowików, podgrzybków)
1 marchewka
1 pietruszka
ćwierć selera
pół pora
1 cebula opalona nad ogniem
3 ząbki czosnku
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, cukier, sok z cytryny


Grzyby starannie umyć, zalać 3 szklankami wody i pozostawić na 8 godzin. Buraki obrać, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Marchewkę, pietruszkę i pora umyć i pokroić na części. Grzyby ugotować (około 45 minut) w tej wodzie co się moczyły. Buraki, włoszczyznę z przyprawami  i gotować na małym ogniu około 30-40 minut. Przecedzić dodać wino, czosnek przeciśnięty przez praskę, wywar z grzybów i doprowadzić do wrzenia przez 2 minuty, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.








Komentarze

Popularne posty