wtorek, 7 lutego 2017

Sałatka z kalarepą


Kalarepa to warzywo, które ma wiele wartości odżywczych. Zawiera niemalże wszystkie witaminy i pierwiastki mineralne i chroniącą oczy luteinę. Jednak mało kto wie, że jest źródłem izotiocyjanów i indoli - substancji, które chronią organizm przed rozwojem nowotworów. Zatem do dzieła przyrządzajcie razem z nami zdrową sałatkę z kalarepą.

Składniki:

2 kalarepy z liśćmi
2 małe jabłka
2 pomarańcze
orzechy włoskie (lub inne dowolne)

Sos:
6 łyżek oliwy
2 łyżki miodu
wyciśnięty sok z limonki
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki kardamonu

Z kalarepy odkroić łodyżki, mniejsze listki odłoży. Kalarepę cienko obrać, pokroić w cienkie słupki. Młode liście cieniutko posiekać, dodać do miski razem z kalarepą. Obrać pomarańczę, pokroić w małe cząstki, jabłko również pokroić na kawałeczki. Dorzucić do miski.
Wszystkie składniki sosu połączyć dokładnie, ma być lekko kwaśny i lekko słodki, żaden smak nie powinien dominować.
Warzywa i owoce polać sosem i posypać lekko podprażonymi orzechami.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz