sobota, 4 lutego 2017

Sernik z miodowym ciastem i galaretką


Ktoś kto lubi serniki i miodowce na pewno się na tym cieście nie zawiedzie, bo to połączenie dwóch tych smaków. Pachnące miodem placki przekładane masą serową, a wszystko to zwieńczone ananasem utrwalonym galaretką. To po prostu musi smakować, przekonajcie się o tym sami i wypróbujcie nasz przepis.


Składniki:

Ciasto: 
500 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka sody
200 g masła
2 jaja
2 łyżki miodu
2 łyżki śmietany

Masa serowa:
1 kg dwukrotnie zmielonego tłustego sera
1 szklanka cukru pudru
200 g masła
1 budyń śmietankowy
3 jaja

Wierzch ciasta:
2 galaretki brzoskwiniowe
brzoskwinie  z puszki

Wszystkie składniki ciasta posiekać  na stolnicy a następnie zagnieść. Podzielić  ciasto na 3 części i piec w blaszkach (36×20) wyłożonych papierem do pieczenia na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć ciasta z blaszek i odstawić do wystudzenia.
Ser utrzeć  z cukrem pudrem i jajami. W garnku roztopić  masło. Do gorącego masła dodać ser, budyń i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Ser podzielić na trzy części. Gorącą masą serową przełożyć ciasto: ciasto – masa serowa – ciasto – masa serowa – ciasto  – masa serowa.
Galaretki rozpuścić w 0,7 l gorącej wody. Brzoskwinie pokroić w kostkę i wymieszać z galaretkami. Gdy galaretki zaczną tężeć wyłożyć na ciasto.
















3 komentarze:

  1. Pyszności! Wygląda bardzo apetycznie i smakowicie :) To ciasto do zrobienia na dzisiaj - bardzo dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, miło nam że udało nam się panią zainspirować. Życzymy smacznego

    OdpowiedzUsuń
  3. W odpowiedzi na dziwne anonimowe komentarze, których nie publikujemy: zarówno na zdjęciach jak i w opisie jest brzoskwinia i nic nie jest pomylone. Proszę się dobrze przyjrzeć lub spróbować pofotografować żywność. Pozdrawiamy Kulinarni

    OdpowiedzUsuń