sobota, 18 lutego 2017

Muffinki jabłkowe z masłem orzechowym


Fajne i chrupiące, a do tego bardzo aromatyczne ciasteczka jabłkowo-cynamonowe. Dodatek masła orzechowego wprowadza delikatny posmak fistaszków, który absolutnie nie zakłóca harmonijnego smaku muffinek. Tylko się nimi zajadać.


Składniki:

Suche:
300 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki cynamonu
1/2 płaskiej łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g cukru trzcinowego
cukier waniliowy

Mokre składniki:
4 łyżki masła orzechowego
2 łyżki oleju
1,5 szklanki obranych i startych na tarce jabłek 
2 małe jajka
250 ml maślanki

Posypka:
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki brązowego cukru 


Suche składniki wymieszać razem w misce. W drugiej misce wymieszać masło orzechowe z olejem i startymi na grubych oczkach jabłkami, dodać jajko i ekstrakt, wymieszać bardzo dokładnie i na koniec dodać maślankę. Wymieszać suche składniki z mokrymi i nałożyć ciasto do 2/3 wysokości papilotek, z wierzchu posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 25 - 30 minut. Upieczone muffiny od razu wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz