wtorek, 14 lutego 2017

Walentynkowe serduszka


Walentynki to święto miłości, wiadomo. Wiadomo również, że najlepszym dowodem na okazanie swojego uczucia jest sporządzenie czegoś słodkiego dla ukochanej/ukochanego. Podpowiadamy Wam jak można zrobić i się nie narobić, a efekt murowany będzie. Zachęcamy do słodkiego świętowania Walentynek. 


Składniki:

300 g mąki
150 g masła
2 żółtka
½ szklanki cukru pudru
skórka otarta z ½ cytryny
aromat waniliowy
czerwony barwnik spożywczy


Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekać aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm (jeśli ciasto będzie się kleić lekko podsypać mąką). Foremkami powykrawać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz