poniedziałek, 20 lutego 2017

Gulab jamun czyli indyjskie pączki


Powiało orientem i to rzec by można dosłownie, bo aromat wody różanej unosił się długo na pracowni. Bardzo interesujący przepis, który jest z kategorii - warto spróbować, a że ku temu w najbliższy czwartek jest okazja to już nie ma co Was namawiać. Bierzemy się za indyjskie pączki!

Składniki:

5 czubatych łyżek mleka w proszku
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1,5 łyżki miękkiego masła
olej do smażenia

Syrop:
750 ml wody
8 łyżek cukru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżki wody różanej 

Jajko roztrzepać w misce, dodać mleko w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i masło. Ciasto wyrobić, powinno być tak gęste, żeby można było formować z niego kulki. Smażyć je w gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Wodę z cukrem gotować ok. 10 minut, dodać kardamon i wodę różaną. Usmażone pączki włożyć do syropu i odstawić na 10 minut, żeby nim nasiąknęły.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz