środa, 8 lutego 2017

Boranija

„Boranija” w języku bośniackim oznacza fasolkę, jak i cały szereg potraw przygotowanych na jej bazie. W kuchni tego rejonu fasolka jest bardzo popularną bazą przeróżnych potraw. Jednym z nich jest jednogarnkowy gulasz – łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Jest to potrawa, którą przygotować można o każdej porze roku *


Składniki:

350 g mięsa wieprzowego 
500 g fasolki szparagowej
2 cebule
2 marchewki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pęczek natki pietruszki 
olej
sól
pieprz
woda lub wywar
1 jajko
Mąka

Mięso pokrojone w małe kawałki podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni. Cebulę drobno posiekać i także podsmażyć na oleju. W garnku umieścić cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę oraz mięso. Zalać wodą (całość ma mieć konsystencję gulaszu), posolić i dusić, aż warzywa zmiękną. Dodać posiekaną natkę pietruszki i 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
W oddzielnym garnku ugotować fasolkę szparagową (zieloną lub żółtą), pokrojoną na 3 cm kawałki. Przełożyć do garnka z mięsem. Pogotować razem, aż mięso zmięknie.
Jajko wymieszać w kubku z około 2 łyżkami mąki (całość ma być gęsta, ale płynna). Dodać kilka łyżek sosu z mięsa i dokładnie rozmieszać. Całość przelać do gotującego się mięsa, doprawić do smaku. Podawać z pieczywem lub dowolną kaszą.






* http://mirabelkowy.blogspot.com/

2 komentarze: