czwartek, 2 lutego 2017

Pieczone pierogi z dynią i fetą



Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. U nas dynia jest traktowana jeszcze trochę po macoszemu, jak już to w postaci zupy. Trzeba to zmienić, stąd tez nasza propozycja na pieczone pierożki z nadzieniem dyniowym. Ciekawy nowy smak z pewnością przypadnie wam do gustu, nam smakowały. 

 
Składniki:


Farsz:
500 g dyni
200 g fety
2 gałązki rozmarynu
1 jajko
oliwa
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

ciasto:
200 g mąki
6o g masła
1 jajko
10 g  drożdży


Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w drobna kostkę. Skropić oliwą, posypać połową rozmarynu solą pieprzem, wymieszać. Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut. Przestudzona dynię zemleć z fetą doprawić do smaku, wymieszać odstawić do lodówki.
Zrobić zaczyn z drożdży. Masło stopić. Mąkę przesiać wlać przestudzone masło, dodać jajko, drożdże i szczyptę soli, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka. Na każde nałożyć trochę farszu, brzeg posmarować rozkłóconym jajkiem, zlepić pierożka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni 35-40 minut.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz