niedziela, 5 lutego 2017

Udka w sosie pomidorowym



Że pomidory są zdrowe dla serca, a co za tym idzie dla całego organizmu człowieka już nie raz tutaj pisaliśmy. Ale, że jak się chce jeść, albo nawet bardziej się chce to to danie może zaspokoić głód szybko, jeszcze chyba nie pisaliśmy. A więc: obsmażenie 5 minut, 35 minut wszystkie duszenia czyli 40 minut i mamy mega wypasione danie obiadowe, do tego kasza lub ryż, szybka surówka w trakcie duszenia i jesteśmy bardzo szczęśliwi, czyż nie??

Składniki:


6 udek kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
50 ml śmietany
5 gałązek bazylii 
3 gałązki oregano
oliwa
słodka papryka
zioła prowansalskie
sól
pieprz


Udka umyć, osuszyć, oprószyć sola i pieprzem oraz papryką. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć udka, smażyć ze wszystkich stron, aż powstanie chrupka skórka. Bazylię i oregano umyć, posiekać. Pomidory z puszki zmiksować. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, oraz zioła. Doprawić sola i pieprzem, dusić 10 min. Zalać sosem kurczaka, dusić kolejne 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do mięsa, gotować 5 minut. Mięso wyłożyć na półmisek, polać sosem i ozdobić bazylią. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz