niedziela, 19 lutego 2017

Filet z kurczaka zapiekany z serem Lazur


Kurczak w płatkach kukurydzianych, w płatkach migdałowych, kurczak z suszonymi pomidorami, kurczak w krakersach. Oj można by tak jeszcze długo wyliczać. Nadszedł czas na filet z kurczaka z serem Lazur. Charakterystyczny orzechowy smak i zarazem charakterystyczny aromat. Dla miłośników serów pleśniowych to doskonałe danie a wiemy że jest ich wielu wśród Was. 

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka 
1 opakowania sera Lazur blue
przyprawa do kurczaka 
1 łyżka oliwy 
pieprz

Piersi umyć, i pokroić w kawałki, wielkości 3x3 cm.. Do miski wlać łyżkę oliwy i łyżkę przyprawy oraz pieprz, włożyć kurczaka, wymieszać i pozostawić na 30 minut. W naczyniu żaroodpornym na dnie układać jedną warstwę kurczaka i pokruszyć połowę sera Lazur, przykryć to resztą kurczaka. Pozostały ser pokroić w paski i przykryć nimi kurczaka, tak aby w miarę pokryły całą powierzchnię. Przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35 minut. Na ostatnie 10 minut zdjąć przykrywkę.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz