sobota, 11 lutego 2017

Ciasto makowo-jabłkowe



Mak to masa makowa, masa makowa to święta (przynajmniej nam się to tak kojarzy). Ale kto powiedział że mak można tylko jeść w okresie bożonarodzeniowym?? Jeśli macie ochotę na makowe ciasto o innej porze roku my śpieszymy z pomocą. Smaczne, wilgotne ciasto makowo-jabłkowe. Robi się go bardzo szybko, najdłużej to chyba trzeba czekać żeby wystygło. Nam się to  oczywiście nie do końca udało i jedliśmy jeszcze lekko ciepłe. 



Składniki:


1 puszka masy makowej
6 jajek
½ szklanki cukru
1-1,2 kg jabłek
8 łyżek kaszy manny 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek migdałowy
rodzynki
1 kostka masła


Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozpuścić masło. 6 żółtek dobrze utrzeć z cukrem. Dodać mak, odciśnięte jabłka, proszek do pieczenia, kaszę manną, zapach, rodzynki, masło i ubitą pianę z białek (które zostały z żółtek). Delikatnie wymieszać. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w temperaturze 200 stopni. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz