niedziela, 26 lutego 2017

Polędwiczka w sosie śmietanowo-czarnuszkowym


Polędwiczka wieprzowa tzw. słodka polędwiczka za często nie gości w naszych domach, pewnie przeważają względy ekonomiczne, ale to bardzo wdzięczny temat do pracy jak się okazuje. Delikatne mięso, które nie wymaga zbyt wielu zabiegów, a poprzez dodatek sosu śmietanowego, wzbogaconego czarnuszką, sprawia, że cała potrawa "gra" i smakuje wyśmienicie.


Składniki dla 2 osób:

polędwiczka wieprzowa
kilka oliwek
kilka pomidorów suszonych i kilka łyżek zalewy z nich
10 dag sera żółtego twardego
150 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
2 szczypty czarnuszki
2 liście laurowe, papryka mielona słodka i wędzona



Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić ją tak jakbyśmy rozwijali muszle ślimaka, tworząc jak największy płat mięsa z niej. Do środka zetrzeć ser, dodać pokrojone pomidory i oliwki i całość zwinąć, pomagając sobie nitką, najlepiej białą, bo inne mogą farbę puścić. Obsypać przyprawami i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie rozgrzać olej z pomidorów i szybko przesmażyć polędwiczkę z każdej ze stron, przełożyć do naczynia żaroodporengo  i piec jeszcze 40 minut w temperaturze 180 stopni. Patelni nie myć, tylko przelać na nią śmietankę, dodać liście laurowe i na niewielkim ogniu zredukować, pod koniec dodając czarnuszkę. Polędwiczkę wyjąc, wyporcjować i polać powstałym sosem. Podawać z ulubionym dodatkiem skrobiowym i surówką.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz