poniedziałek, 13 lutego 2017

Domowe delicje


Podobno jak się zjada delicje nie zjadając najpierw galaretki, a później biszkopcika to się jest już starym... A jak jest u Was? Bo my jeszcze dzielimy na części. Sprawdźcie się na tych to domowych delicjach, bo wszystko co domowe lepsze, zdrowsze i smakuje o tę część serca wkładaną w wykonanie lepiej.


Składniki:

Biszkopciki:
50 g mąki  pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
35 g cukru
1 szczypta soli

Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
250 -300 ml gorącej wody
150-200 g czekolada deserowa
1-2 łyżki oleju

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować. Następnie dodać stopniowo żółtka, miksować. Na koniec dodać stopniowo wymieszane i przesiane mąki, delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki. Ciasto wyłożyć na dużą blaszkę wyłożona papierem do pieczenia rozsmarować cienką warstwę. Piec w temperaturze 170⁰C przez ok. 20 min. po wyjęciu z piekarnika i lekkim wystygnięciu wycinać kółeczka np. literatką czy kieliszkiem. 
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, przelać do płaskiego naczynia (tak aby galaretka miała ok. 2-3 mm grubości) wyłożonego folią spożywczą i odstawić do całkowitego stężenia. Następnie z galaretki wycinać kółeczka o średnicy mniejsze od biszkopcików. Nakładać na płaską część biszkopcika. Czekoladę rozpuścić z olejem w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladą polewać biszkopciki z galaretką. Schłodzić w lodówce.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz