piątek, 17 lutego 2017

Sałatka słodko-kwaśna



Kolejny sałatkowy misz-masz. Przepis na to cudo znaleźliśmy w książce "Smaczne i zdrowe sałatki" i składniki nas bardzo zaintrygowały. Wszystko było w zasięgu ręki więc czemu nie. Otrzymaliśmy całkiem sympatyczną, orzeźwiającą sałatkę o słodko-kwaśnym smaku. Polecamy. 


Składniki:


½ opakowania roszpunki
1 grapefruit
1 awokado
150 g twarogu
1 łyżka rodzynek
1 łyżka sezamu

Sos:
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
6 łyżek soku pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz


Rodzynki sparzyć. Sezam uprażyć na suchej patelni. Grapefruita wyfiletować. Awokado obrać i pokroić w plasterki. Składniki sosu dokładnie wymieszać i zalać nimi w miseczce cząstki grapefruita i awokado. Na talerzach rozłożyć umytą roszponkę. Owoce pokryte sosem wyłożyć na liście sałaty. Pokruszony biały ser wymieszać z rodzynkami, posypać na owoce. Całość posypać uprażonym sezamem. 

h
j








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz