piątek, 10 lutego 2017

Koreczki jabłkowo-boczkowe


Świetna przegryzka na raz do buziaka na imprezach niezasiadanych. Na zasiadanych też się sprawdzą, a do ich przygotowania potrzeba niewiele czasu, umiejętności i składników. Zaskoczcie swoich gości takimi przystawkami. 


Składniki:

jabłka
plastry gotowanego boczku
2-3 łyżki oliwy 
miód lub syrop klonowy
pieprz
wykałaczki


Jabłka umyć i pokroić w ćwiartki, usunąć pestki. Plastry boczku oprószyć pieprzem, owinąć nimi jabłka. Spiąć wykałaczką, układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w temperaturze ok. 170 stopni do uzyskania złocisto - karmelowego koloru, na płatach boczku. Przed podaniem polać całość lekkim „strumieniem” miodu, lub syropem klonowym. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz