Surówka "Colesław"
Ta surówka to taki klasyk kuchni,ale trochę zapomniany. Lubimy odświeżać takie przepisy, bo i wspomnienia z nimi fajne i smak odkrywamy na nowo. Dajcie im i sobie szansę i zacznijcie od Colesława. Na pewno się nie zawiedziecie.
Składniki:
¼ główki białej kapusty
1 cebula
2 marchewki
30 g rodzynek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
cukier
pieprz
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rodzynki sparzyć we wrzątku i osączyć. Warzywa i rodzynki przełożyć do salaterki, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, wymieszać. Majonez połączyć z jogurtem i sokiem z cytryny. Wymieszać i polać surówkę. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki, odstawić na 30 minut do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz