środa, 15 lutego 2017

Pulpety z indyka w sosie cytrynowym


Pulpety kojarzą nam się z nudnym daniem stołówkowo-przedszkolnym. Chcieliśmy je trochę odczarować i mamy nadzieję, że nam się to udało. Generalnie pulpety robi się jak zwykle, ale sos do ich serwowania jest interesujący. To powiew delikatności w odświeżającym towarzystwie aromatu i smaku cytryn. W połączeniu z delikatnymi indyczymi pulpetami smak idealny.


Składniki:

250 g mięsa mielonego z indyka
½ bułki namoczonej w mleku
1 cebula
1 łyżka śmietany
sól
pieprz
1 łyżka masła
olej do smażenia
bulion warzywny

Sos:
2 żółtka
1 cytryna
3 łyżki wywaru
sól
cukier


Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę pokroić, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Mięso zmielić razem z odciśniętą z mleka bułką i przesmażoną cebulą. Dodać śmietanę i przyprawy. Wyrobić ręką. Z masy uformować kulki i ugotować je w bulionie warzywnym (wkładać do gotującego się bulionu i gotować 1-2 minuty). Z cytryny zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Żółtka ubić na parze z dodatkiem soku z cytryny i startą skórką. Ubijać do zgęstnienia sosu. Dodać powoli cały czas mieszając 3 łyżki wywaru w którym gotowały się pulpety, dodać sól i cukier do smaku. Pulpety polać sosem.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz