poniedziałek, 6 lutego 2017

Czekoladowe naleśniki Malwiny


Malwina wie co dobre, a nawet co pyszne, do tego jeszcze cudnie potrafi swoje dania zaprezentować. Podążajmy za tą super dziewczyną i twórzmy takie cuda na deser, na chandrę, na randkę, a nawet i na paskudną pogodę. Kakao poprawi humor, banan doda mocy, bita śmietana i serek mascarpone po prostu idealnie do siebie pasują. Czego chcieć więcej.. no może jakby nam to Malwinka zrobiła ;)


Składniki:

Nadzienie:
100 ml śmietany kremówki 30% 
250 g serka mascarpone
3 pełne łyżki cukru
5 bananów

Naleśniki:
100 g masła
50 g gorzkiej czekolady
1 kopiasta łyżeczka gorzkiego kakao
200 ml mleka
3 pełne łyżki cukru
1 opak. cukru wanilinowego
2 jajka
150 g mąki pszennej tortowej
100 ml wody gazowanej
olej rzepakowy do smażenia

W garnuszku roztopić masło, dodać czekoladę, mleko i kakao. Wymieszać za pomocą rózgi, by składniki dokładnie się połączyły. Zestawić z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Do masy dodać jajka, zwykły cukier i cukier wanilinowy. Zmiksować. Do masy przesiać mąkę, zmiksować. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać do masy wodę gazowaną, zmiksować. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć naleśniki z obu stron.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać stopniowo po 1 łyżce mascarpone i miksować (do czasu powstania jednolitej masy). Dodać cukier i wymieszać łyżką. Usmażone naleśniki posmarować wcześniej przygotowanym kremem, nałożyć całego banana i zwinąć ciasno w rulon.














2 komentarze:

  1. uwielbiam gorzką czekoladę, a w połączeniu z bananami to juz w ogóle pycha. świetne nalesniki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis godny Czekoladoholika Kasiu! Pozdrawiamy

      Usuń