niedziela, 12 lutego 2017

Kurczak w krakersach


Wyobraźcie sobie niedziela, dochodzi południe,czas zrobić kotlety drobiowe i co zaglądamy do szafki z produktami suchymi, a bułeczki tartej brak, na kaloryferze jedna powyginana kromka chleba, no więc z czego zrobić panierkę?? My postawiliśmy na krakersy, bo akurat w szafce się uchowały, najpierw lekka jogurtowa marynata, która zwbogaci smak mięsa, a później ekspresowa paniera z krakersów. My jesteśmy zachwyceni i rozanieleni smakiem, a Wy?


Składniki:

70-80 dag filetów z kurczaka
300 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
szczypta startej skórki cytrynowej
8-10 słonych krakersów
sól
pieprz
olej

Filety z kurczaka opłukać, osuszyć. Pokroić na 8 małych kotlecików. Rozgniatać je w dłoni i lekko posilić z obu stron. Przełożyć do miseczki. Jogurt wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać skórkę z cytryny. Zalać sosem mięso w miseczce. Dobrze wymieszać . Przykryć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Krakersy drobno pokruszyć w malakserze. Dodać pieprz. Zamarynowane kotleciki wyjąć z jogurtowej zalewy. Obtaczać w krakersowej panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju 3 minuty z każdej strony. Podawać z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki.










 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz