Pierożki drożdżowe z makiem
Pierożki mogą mieć różne nadzienie: słone, pikantne, słodkie. I my dzisiaj skupiliśmy się na tych ostatnich. I uważamy, że poszło nam nieźle. Zwykłe drożdżowe ciasto, chwila aby wyrosło i lepienie pierożków, bo z farszem to poszliśmy na łatwiznę - czasami i tak trzeba. I cieszyliśmy się smakiem makowych pierożków, niezbyt długo, bo gdzieś szybko "wyszły" ☺.
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki
25 g drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
ok. 1 szklanka wody
olej do smażenia
Nadzienie:
masa makowa
Drożdże i cukier zalać w misce ciepłą wodą i wymieszać, aż się drożdże rozpuszczą. Gdy zaczną pracować (po ok. 10 minutach), dodać sól, mąkę i jajko. Wyrobić miękkie ciasto tak, by odchodziło od ręki, miskę włożyć do plastikowej torby i zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, odrywać kulki o średnicy ok. 3 cm, rozpłaszczać je palcami aby uzyskać jak najcieńsze placuszki (nie rozciągać!), nakładać nadzienie i porządnie zaklejać. Kłaść na blacie wysypanym mąką i zakrywać ściereczką, żeby nie obsychały. Pozostawić na ok. 30-40 minut, aby podrosły, a potem smażyć w rondelku na gorącym oleju. Gdy ostygną, posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz