Śnieżki
Ciastka, ciasteczka, ciasteczkunia... to my lubimy i nie ważne czy z marchewką czy z orzechami, wszystkie pochłaniamy co jednego. A te są dziecinnie proste, ich produkcja może być doskonałą zabawą z pociechami, tylko odrobina sprzątania więcej, ale czego się nie robi dla rozwoju dzieci.
Składniki:
230 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1,5 łyżeczki cynamonu
2 i 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka cukru pudru do obtoczenia ciastek
Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem włożyć ciastka wraz z blaszką na 30 minut do lodówki, aby się dobrze schłodziły. Piec w 180 stopniach C około 12-15 minut. Wyjąć i jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze. Czynność powtórzyć trzy razy.
Komentarze
Prześlij komentarz