sobota, 3 grudnia 2016

Sałatka z ciecierzycą i pieczonym bakłażanem



Ciecierzyca obniża nie tylko poziom "złego cholesterolu", lecz także ciśnienie krwi. Zawarty w niej potas (291 mg/100 g) sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne, a tym samym krew krąży swobodniej, co w efekcie daje spadek ciśnienia. Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co również sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia. Ponadto ciecierzyca, dzięki zawartości żelaza, zapobiega anemii. Może być również wykorzystywana pomocniczo w leczeniu niedokrwistości.* Nasza sałatka to samo zdrowie więc gorąco polecamy. 



Składniki:


2 papryki
1 duży bakłażan
1 puszka ciecierzycy
120 g twarogu wędzonego
1 ząbek czosnku
1 pęczek bazylii
sól
pieprz
oliwa


Bakłażana umyć pokroić w plastry grubości ok 1 cm, posolić z obu stron i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie każdy plaster spłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Ułożyć na blaszce skropić oliwą i oprószyć pieprzem. Paprykę umyć i położyć na blaszce obok bakłażanów. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Gdy warzywa się upieką bakłażana wyjąc na talerz, a paprykę do foliowego worka i pozostawić ja zamkniętą na ok 10 minut. Po tym czasie obrać paprykę i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Bakłażana pokroić w paski. Ciecierzycę odsączyć. Twaróg pokruszyć. Bazylię posiekać lub porwać palcami. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, doprawić do smaku. 
















*http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz