niedziela, 18 grudnia 2016

Karp wujka Zdzisia


Wuj Zdziś niby nie jest mistrzem kuchni, ale ma swoje popisowe potrawy, wśród nich genialnego karpia. I nie jest to zwykły karp smażony, ani pieczony czy też po żydowsku. Jest to karp w specjalnej zalewie, na którą przepis wydębiliśmy od wuja specjalnie dla Was. Przepis dla niebanalnych amatorów karpia wigilijnego.


Składniki:

1 karp wypatroszony 
1/3 objętości oleju
1/3 objętości soku pomidorowego
1/3 objętości octu
3 cebule
liść laurowy
ziele angielskie


Czystego karpia podzielić na dzwonka. Przeprowadzić obróbkę wstępną cebuli i pokroić ją w półplasterki. W naczyniu w którym można gotować układać na przemian cebulę i rybę. W drugim naczyniu wymieszać ocet, olej i sok pomidorowy w takiej ilości by przykrył rybę (ilość zależna od wielkości ryby), zachowując zasadę że każdego składnika ma być 1/3 objętości. Zalać rybę, wszystko razem zagotować i gotować przez 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić na minimum 48 godzin. Podawać rybę obficie obłożoną cebulą. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz