wtorek, 13 grudnia 2016

Pora na pora


Pora na pora, a właściwie porową zupę, w dodatku krem przecierany. Intensywny, ale nie nachalny smak to tej zupy cecha charakterystyczna. Coraz bardziej rozsmakowujemy się w kremach, do czego zachęcamy naszych czytelników. 


Składniki:

2 pory 
500 g ziemniaków 
200 ml śmietanki 30% 
3 ząbki czosnku 
1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
sól
pieprz
masło 

Do podania:
4 łyżki śmietany 
1 mała garść uprażonych pestek słonecznika

Przeprowadzić obróbkę wstępną porów i pokroić je w półplasterki. Pory usmażyć ze szczyptą soli na rozgrzanym w garnku maśle, na średnim ogniu. Po ok. 4 minutach dodać przeciśnięty czosnek, chwilę potem wlać bulion i dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem 25-30 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Zabielić zupę śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem przelać do miseczek, dodać śmietaną i uprażone pestki słonecznika. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz