czwartek, 8 grudnia 2016

Indyk z jabłkiem i rozmarynem


Rozmaryn i jabłko bardzo do siebie pasują, a gdy dodamy nieco delikatnego mięsa z indyka to już mamy i smacznie i zdrowo i do tego pięknie jak się okazuje. My lubimy takie połączenia niestandardowe mięso-owoc. Nie zawsze tradycyjny kawał mięsa opanierowany się sprawdza, zaszalejcie odrobinę.


Składniki:

500 g fileta z indyka,
2 jabłka
świeży rozmaryn
pieprz
sól,
2 łyżki oliwy 
sok z ½ cytryny


Fileta oczyścić pokroić na kotlety i rozbić do grubości 1 cm, natrzeć oliwą, solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Na wierzch fileta położyć gałązkę rozmarynu, oraz pokrojone w księżyce jabłka. Umieścić w folii aluminiowej i piec w piekarniku w temp. 180°C przez ok 30-40 minut.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz