poniedziałek, 19 grudnia 2016

Imbirowe pierniczki



Tradycyjnie święta Bożego Narodzenia to pierniczki. Co roku szukamy nowych inspiracji i nowych pomysłów na te małe słodkości. Chociaż oczywiście nie zapominamy o naszych starych przepisach. W tym roku proponujemy imbirowe choinki z kolorową posypką. 


Składniki:

150 g miodu
110 g masła
100 g cukru trzcinowego
375 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 jajko 


Miód, masło i cukier umieścić razem w rondelku i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Ostudzić (około 30 minut). W większej misce umieścić wszystkie sypkie składniki. Dodać jajko, ostudzoną zawartość rondelka i dokładnie wymieszać. Kiedy ciasto będzie dokładnie połączone i lśniące należy je schłodzić przez minimum dwie godziny. Po schłodzeniu rozwałkować dość cienko i wycinać dowolne kształty. Można zrobić dziurkę na sznurek, aby móc je później powiesić na choince. Piec w 175 stopniach około 8-10 minut.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz